Gemeentehuis Velsen

slide
slide
slide

Opdrachtgever: Gemeente Velsen

Locatie: Plein 45 IJmuiden

Geleverde diensten

Project- en procesmanagement |

Thema's

Duurzaamheid |


Deel deze pagina:


Het stadhuis van de gemeente Velsen bestaat uit twee delen; Gebouw A en gebouw B. Beide gebouwen zijn met een loopbrug aan elkaar verbonden. Gebouw B is een Rijksmonument dat in 1965/1966 is gebouwd naar een ontwerp van architect W.M. Dudok. Hij maakte al in 1949 de schetsplannen.

Gemeentehuis Velsen

Het stadhuis van Velsen is het laatste grootse ontwerp in het lange leven van W.M. Dudok. Het is het sluitstuk van het stedenbouwkundige wederopbouwplan dat hij samen met Maaskant en Van Tijen maakte voor het tijdens de oorlog zwaar verwoeste IJmuiden.

In het monumentale gebouw zijn belangrijke gemeentelijke functies ondergebracht zoals de raadzaal, de burgerzaal, de bestuurskamers en de trouwzaal en een groot aantal kantoorruimten. Gebouw B is door middel van een loopbrug verbonden met gebouw A. Een bijzonder element is de 50 m hoge klokkentoren. Het bruto vloeroppervlak (bvo) van gebouw B bedraagt circa 8.000 m2

In 2009 heeft de gemeente Velsen opdracht gegeven onderzoek uit te laten voeren voor een renovatie. De belangrijke doelstellingen waren: het verhogen van de duurzaamheid van het gebouw; het vervangen en verbeteren van het klimaatbeheersysteem zodat het voldoet aan de huidige eisen en een omvangrijke asbestsanering. Dit alles met behoud van de monumentale waarde van het gebouw.

Eind 2012 heeft de gemeente opdracht verstrekt om de renovatie uit te voeren. Begin 2014 is het gebouw opgeleverd. Princes Margriet opende in 1965 op feestelijke wijze het stadhuis. OP 26 maart 2014 heropende Prinses Margriet ook.

Regent Vastgoedmanagement & Advies voerde in opdracht van de gemeente Velsen de directievoering en - in de laatste fase van het traject - ook het projectmanagement.


Gerelateerde projecten: